ARVIKA BIO KONTRAST HÖSTPROGRAM 2018

Höstens filmer: (måndag-tisdag).3-4/sept The death of Stalin; 10-11/sept Cést la vie!; 17-18/sept 120 slag i minuten; 24-25/sept Isle of dogs; 1-2/okt Allt du önskar kan du få; 8-9/okt The shape of water; 15-16/okt Let the sunshine in; 22-23/okt Charmören; 29-30/okt Faces Places; 5-6/nov Det var en gång i Tyskland; 12-13/nov The Florida project; 19-20/nov Vår nya fröken; 26-27/nov Lady Bird; 3-4/dec Call me by your name.

Med reservation för ändringar

Biljettpris: 65:- Biljetten går att boka/ köpa på Palladiums hemsida TRYCK HÄR  eller i biokassan. OBS! I kassan endast kortbetalning. Ej biocheck eller presentkort.

Tips: Om ni vill se hela tidningsrecensioner av  filmer föreslår vi att ni går in på Kritiker.se hemsida TRYCK HÄR

Månd-Tisd. 3-4 september

THE DEATH OF STALIN

Regi: Armando Iannucci.

Frankrike/Storbritannien/Belgien. 2017.

Längd: 1 tim 29 min. Från11 år.                         

Denna dråpliga och dräpande skildring av maktkampen, på liv och död, som följer efter att Stalin plötsligt faller ner död, bär alla de spår av satirisk genialitet som kännetecknar dess regissör, Armando Iannucci. Här får vi möta en skara mer eller mindre solkiga figurer som efter den första handlingsförlamningen får bråttom att förolämpa varandra. I centrum, Stalin (Adrian Mc Louhlin) som bara långsamt släpper sitt grepp. Personkulten har gjort despoten upphöjd och ofelbar – hur förklarar man då att han faktiskt har dött? Kring detta maktvakuum rör sig partiordförande Malenkov (Jeffrey Tambor), chefen för hemliga polisen, Berija (Simon Rusell), utrikesminister Molotov (Michael Palin) och generalsekreteraren Chrusjtjov (Steve Buscemi) i allt snävare cirklar för att bli hans efterträdare. Iannucci tar den politiska satiren till en högre och blodigare nivå. Det är fruktansvärt, hemskt och förfärligt roligt.”Iannucci har ett suveränt öga och öra för politiskt intrigmakeri.” Helena Lindblad , DN

Månd-Tisd. 10-11 september

C’EST LA VIE!

Regi: Eric Toledano/Olivier Nakache.

Frankrike/Belgien/Kanada. 2017.

Längd: 1 tim 55 min. Barntillåten.

För brud och brudgum är det den viktigaste natten i deras liv. Men för cateringkillen Max, fotografen Guy och sångarenunderhållaren och DJ:n James är det en kväll precis som alla andra, likväl som för alla dem som jobbat bakom kulisserna i det extravaganta slottet strax utanför Paris. Pierre och Helena är ett av de par som bestämt sig för att fira sin kärleksförening på slottet. Från första morgonstund till och med nästa dags soluppgång får vi följa deras bröllopsfest, men genom ögonen hos dem som får denna magiska tillställning att bli verklighet. Och självklart blir inte allt som de hade tänkt sig. Regiduon har tidigare regisserat En oväntad vänskap, som för några år sedan visades på Bio Kontrast. ”Man kan med glädje konstatera att det är en angenämt mousserande vuxenkomedi, mild men inte utan skärpa, varm men inte utan ett stråk av sorg över drömmar som aldrig tycks bli realiserade, liv som står och trampar vatten och en känsla att en socioekonomisk snara obönhörligt håller på att dras åt kring diverse bohemiska marginalexistenser vars överlevnad därmed i hög grad är hotad.” Jan Söderqvist, SvD
Över 3 miljoner besökare i Frankrike. En hyllning till ljuset, kärleken och all kalabalik däremellan.

Månd-Tisd. 17-18 september

120 SLAG I MINUTEN

Regi: Robin Campillo.

Frankrike. 2017.

Längd: 2 tim 17 min.  Från 11 år.  

Politik och passion i 90-talets Paris. Trots att AIDS fortsätter skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och mötet med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som garanterat kommer få ditt hjärta att bulta. Filmen vann fyra priser vid Cannes filmfestival 2017 däribland Grand Prix (Jurypriset) och Queerpalmen.” Jag tror att det är svårt att älska en film mer än den här” – Pedro Almodóvar, juryns ordförande i Cannes 2017

Månd-Tisd. 24-25 september

ISLE OF DOGS

Regi: Wes Anderson.

USA/Tyskland. 2017.

Längd: 1 tim 41 min. Från 7 år. Animerad film.

Wes Anderson är en flitig filmare men förknippas vanligen med nostalgi snarare än dystopi. I sin ­nionde långfilm går han emot invanda mönster och åker framåt i tiden, till Megasaki City i ett dystert och minst sagt odemokratiskt Japan i en nära framtid. Det hela utvecklar sig snabbt till ett fantastiskt, mångbottnat, melankoliskt och visuellt fulländat filmäventyr som kan omvända en hundfobiker på två timmar. ”Över lag är röstskådespeleriet i Isle of dogs av absolut högsta klass. En lång stjärnparad av USA:s och Japans färgstarka skådespelare medverkar till att göra den dramatiska historien till en djupt mänsklig, ­existentiell spegelbild, samtidigt som den är skruvat underhållande och romantisk. För en gångs skull en filmupplevelse som verkligen är för alla åldrar.” Helena Lindblad, DN . Silverbjörnen vid Berlins Filmfestival 2018.

Månd-Tisd. 1-2 oktober

ALLT DU ÖNSKAR KAN DU FÅ

Regi: Paolo Genovese.

Italien. 2017.

Längd: 1 tim 45 min. Från 7 år.

Den italienska regissören Paolo Genovese, som gjorde mobildramat ”Vad döljer du för mig”, som Bio Kontrast visade för ett år sedan, är tillbaka med en allegori som handlar om möjligheterna att önska vad man vill, även om priset blir svindlande högt. På en restaurang i Rom sitter den mystiske L'uomo och tar emot folks önskningar. En gäst vill att hans son ska bli frisk från cancer, en annan vill hamna i säng med sin drömkvinna, en tredje önskar inget hellre än att få sin syn tillbaka. Önskningarna är många och L’uomo kan förverkliga dem alla. Men han kräver alltid något i gentjänst. Något som är mycket, mycket mer kostbart än pengar – och ytterst farligt. Är han gud? Eller är han djävulen? 

Månd-Tisd. 8-9 oktober

THE SHAPE OF WATER

Regi: Guillermo Del Toro.

USA. 2017.

Längd: 2 tim 3 min. Från 15 år.

Den mexikanske regissören Guillermo Del Toro, känd för sina mörka sagoskildringar har återvänt till barndomens matinéföreställningar och med Skräcken i svarta lagunen från 1954 som inspirationskälla har han nu gjort The Shape of Water. Filmen, som utspelar sig i Baltimore kring 1960, har blivit en visuellt berusande vacker och sublimt romantisk saga. I centrum en underbar Sally Hawkins – några kanske minns henne från Happy Go Lucky av Mike Leigh där hon pratade oupphörligt och enerverande. Här som den stumma städerskan Elisa, med sitt inrutade liv och sitt filmintresse. På sin arbetsplats, ett militärt rymdcenter, upptäcker hon att man håller en vattenvarelse inspärrad. En ordlös kontakt skapas. När Elisa inser att varelsens liv är i fara, vänder hon sig till sina udda vänner med vädjan om hjälp.Vid Oscarsgalan utsågs den till 2017 års Bästa film, Bästa regi, och Bästa originalmusik.

Månd-Tisd. 15-16 oktober

LET THE SUNSHINE IN

Regi: Claire Denis.

Frankrike/Belgien. 2017.

Längd: 1 tim 31 min. Barntillåten.  

Juliette Binoche är lysande i rollen som Isabelle, en frånskild konstnär i 50-årsåldern, som försöker sålla bland alla självcentrerade män i hopp om att åter finna kärleken. En elegant romantisk komedi av kritikerrosade Claire Denis om vad som är viktigt i livet och om vad man vill ha i en mogen relation. Juliette Binoche tilldelades hederspriset Honorary Dragon Award, vid Göteborg Film Festival 2018. Filmen blev en av Cannes filmfestival mest omtalade filmer som en alternativ, men varm, romantisk komedi. Vinnare av SACD Award i Cannes 2017.

Månd-Tisd. 22-23 oktober

CHARMÖREN

Regi: Milad Alami.

Danmark/Sverige. 2017.

Längd: 1 tim 37 min. Från 11 år.

När Esmails danska tjej Johanne gör slut, är det minst sagt dålig tajming. Efter två år i Danmark börjar tiden rinna ut och myndigheterna börjar flagga för att han måste återvända till Iran. Ett stabilt samboskap eller äktenskap skulle kunna ändra förutsättningarna. Esmail posterar sig i en tjusig vinbar och spanar efter en ny lämplig kvinna att charmera. Han spelar sin roll väl, ser bra ut och har inga problem med att få napp.---Men desperationen börjar skina igenom och när han träffar iransk-danska Sarah fattar hon snabbt vad han håller på med. Det blir tydligt ju längre in i filmen vi kommer att det är mycket vi inte vet om Esmail. Regissören Milad Alami och övriga filmarbetare berättar med mycket säker hand en historia som sakta växer i omfattning. Som så många bra filmer på sistone är det först precis i slutet som Charmören levererar sin sista pusselbit, en stark känslomässig smocka som vidgar perspektivet på ett hisnande sätt.  Miranda Sigander, TT. Vid Göteborgs Filmfestival 2018 tilldelades filmfotografen Sophia Olsson, Sven Nykvist Cinematography Award, för sitt filmarbete med Charmören.

Månd-Tisd. 29-30 oktober

FACES PLACES

Regi: Agnès Varda/ JR.

Frankrike. 2017.

Längd: 1 tim 29 min. Barntillåten. Dokumentärfilm.

”En av vår tids främsta regissörer, den franska 89-åriga dokumentärfilmaren Agnès Varda, och den drygt femtio år yngre street art-artisten JR gör en gemensam road trip i Frankrike. De åker tillsammans i hans kombinerade bil och fotostudio. Genom öppna möten med den franska ”vardagens” människor utvecklas Faces Places till en vacker road movie och samtidsskildring. Det må skilja många decennier mellan Varda och JR, men kul har de när de åker runt till små byar, fabriker, öde platser och landsbygdens folk. Med fotografiska svartvita porträtt, som storskalig stencilgrafitti på väggar och byggnader möter konsten nya människor. Vi får ett oerhört fint porträtt av en ännu i högsta grad levande legendar och regissör.” Tempo Dokumentärfestival. Vinnare av Golden Eye Documentary Prize vid Cannesfestivalen 2017 och nominerades till en Oscar för Bästa dokumentärfilm.”I Vardas universum kan alla bli sedda.” SvD     

Månd-Tisd. 5-6 november

DET VAR EN GÅNG I TYSKLAND

Regi: Sam Garbarski.

Tyskland/Luxemburg/Belgien. 2017.

Längd: 1 tim 42 min. Från 11 år.  

Frankfurt, Tyskland 1946. David Bermann och hans judiska vänner har överlevt kriget och nazismen och drömmer om att resa till Amerika. Men hur ska de få råd till resan i dessa hårda efterkrigstider? Bermann kommer på en idé, att sälja fina sängkläder till uttråkade hemmafruar. Han och hans talangfulla vänner går från hus till hus och uppvaktar damerna med vackra ord tills de rodnande inte kan stå emot de eftertraktade varorna. Affärerna blomstrar och en ny ljus framtid skådar i horisonten. Men så dyker frågor om Bermanns förflutna upp till ytan. Varför har han två pass? Varför har han vistats vid Hitlers sommarhus i bergen? Kan han ha samarbetat med nazisterna? En varm, tragisk och komisk berättelse om att hantera livet efter att ha överlevt en tragedi. En hyllning till fantasin och till mänsklighetens rätt att vara just mänsklig. Filmen knycker och refererar friskt till filmhistorien, bland annat Billy Wilder.

Månd-Tisd. 12-13 november

THE FLORIDA PROJECT

Regi: Sean Baker.

USA. 2017.

Längd: 1 tim 51 min. Från 11 år.

Filmen utspelar sig bland egendomslösa familjer som driver runt bland lågprismotell i trakterna kring Walt Disneys World Resort i Orlando, världens största nöjesfält. Regissören Sean Baker vill skildra och hylla barns förmåga att skapa sina egna drömska kungariken. Sexåriga Monee är drottning i sin värld, den som tar med sig de andra ungarna på mer eller mindre livsfarliga rackartyg, men också den som fixar gratis glass och övergivna pannkakor. Mamma Halley är knappt vuxen själv, har ingen koll, inte ens någon ambition att gripa in i sitt barns liv. Men hennes kärlek är om inte ansvarstagande så i alla fall varm och villkorslös. Skådespelarna är fantastiska. ”Filmen är en oväntat generös och livskraftig hyllning till barns livskraft och fantasiförmåga i utsatta miljöer. Ett lyckopiller.” Helena Lindblad,DN.  ”Det är en film som i sina närgångna personporträtt vibrerar av liv, fast andra liv än det vi ser i turistbroschyrerna från Florida.” Jan-Olov Andersson, Aftonbladet. The Florida Project visades på filmfestivalen i Cannes 2017 och Willem Dafoe har nominerats till flertalet priser, bland annat Oscars- och Golden Globes.

Månd-Tisd. 19-20 november

VÅR NYA FRÖKEN

Regi: Jan Hrebejk.

Slovakien/Tjeckien. 2016.

Längd: 1 tim 42 min. Från 11 år.

Tjeckoslovakien 1983. Danka och hennes klasskamrater har fått en ny klassföreståndare efter lovet - med en egen slags förmånlig pedagogik på agendan. Den nya lärarinnan har nämligen en helt egen syn på samverkan mellan hem och skola. Tjänster och gentjänster visar sig utgöra några av hörnstenarna i fröken Drazdechovás pedagogik. Barnen – och inte minst deras föräldrar – blir snart varse att utförda hushållssysslor och ärenden belönas med fördelar i skolan. Men alla föräldrar vill inte acceptera den nya läroplanen. ”Gastkramande drama kryddat med en underbar mörk humor.” Sydsvenskan  ”En mild exakthet i tonträffen som imponerar.” SvD , Kulturnytt  

Månd-Tisd. 26-27 november

LADY BIRD

Regi: Greta Gerwig.

USA. 2017.

Längd: 1 tim 34 min. Barntillåten.

Filmen öppnar med en svartruta och ett citat av Joan Didion:"Den som talar om Kaliforniens lössläppthet har aldrig varit i Sacramento på Thanksgiving." Gerwigs debutfilm handlar om en sjuttonåring som bytt namn till Lady Bird och hårfärg från mellanblont till orangerosa. Nu vill hon också byta liv, kust och klass. Bort från sin bittra undersköterske mamma, sin katolska skola och småstadens tristess./---/Men hon vill inte ändra på nånting i sig själv och hon vägrar att göra en realistisk bedömning av sin förmåga eller arbeta metodiskt för att uppnå sina mål. Hon vill bara bli något stort ändå. Hon är framfusig och blyg, förvirrad och målmedveten, lat, men samtidigt råenergisk, söt men alldaglig, rebellisk men traditionsbunden. Hon anser sig ha rätt att vara som hon är och ändå få vad hon vill ha. Det räcker för att ställa till med en hel del skön oreda./---/Att det är en debutfilm har mest positiva effekter. Kerstin Gezelius, DN. Invigningsfilm vid Stockholms Feministiska Filmfestival. ”Greta Gerwigs massivt kritikerhyllade uppväxtdrama om tonårstjejen Lady Bird och hennes mamma är årets charmigaste och bästa regidebut. Lady Bird har bland annat vunnit två Golden Globes.” ABF Stockholm

Månd-Tisd. 3-4 december

CALL ME BY YOUR NAME

Regi: Luca Guadagnino

Italien/Frankrike/Brasilien/USA, 2017.

Längd: 2 tim 11 min. Barntillåten.

För sjuttonåriga Elio börjar kärlek med knastret av en bil som stannar på en grusuppfart, bildörrar som smäller och en röst som stiger upp till hans sovrumsfönster i familjens sommarpalats i Italien. Han ser ner på den nyanlände, en amerikansk student som ska vara forskarassistent till fadern under sommaren. Filmen berättar vidare om de veckor som passerar i den varma italienska sommaren och hur de två finner varann. ”Ljuvlig passionshistoria av regissören bakom en av mina stora favoriter från senare år, A bigger splash. Timothée Chalamet och Armie Hammer, som visar helt nya sidor av sig själv, är fantastiska. ”En film man helst av allt vill flytta in i.” Helena Lindblad DN.  Nominerad Golden Globe 2018 för Bästa film och nominerad till en Oscar 2018 för Bästa regi.